Mondhygiëne

Onze praktijk heeft een afdeling mondhygiëne waar ook  behandelingen worden uitgevoerd voor het ‘gewone’ publiek. Dat betekent dat patiënten voor alle mondhygiëne behandelingen bij ons in goede handen zijn. Ongeacht de complexiteit van de benodigde zorg.

Een mondhygiëniste in een parodontologie praktijk is een professional op het hoogste niveau die bekwaam en ervaren is in het behandelen van alle patiënt-categorieën. Ze kent de patiënt en zijn/haar gebitstoestand goed, werkt volgens het ‘paro-protocol’ en doet meer dan oppervlakkige gebitsreiniging.

Indien wenselijk of nodig wordt als onderdeel van de behandeling, deskundig onderzoek met een parodontiumstatus uitgevoerd en, in overleg met de parodontoloog, röntgenfoto’s gemaakt. Er worden specifieke instructies over poetsen en gebitsverzorging gegeven en een systematische follow-up uitgevoerd. Dit voorkomt complexe behandelingen en onnodige kosten in de toekomst. Daarbij wordt een eventuele diagnose van mogelijke tandvleesziekten vroegtijdig gesteld

Behandelingen door een mondhygiëniste in onze praktijk verschillen wezenlijk van reguliere behandelingen voor het verwijderen van tandsteen en gebitsreiniging.

Omdat de kernactiviteit van de Kliniek voor Parodontologie en Implantologie de behandeling van tandvleesaandoeningen (Gingivitis en Parodontitis) is, zijn zowel preventieve als curatieve behandelingen bij ons grondig en efficiënt. 

Ons behandelteam is hooggekwalificeerd en bekwaam met betrekking tot patiënten die tandvleesproblemen hadden of nog steeds hebben.

Tandvleesbehandelingen zijn niet alleen het verwijderen van tandsteen, maar een complete set van onderzoek, diagnose, begeleiding en informatie, controle en actualisering van de mond- en tandheelkundige gezondheid. Dit is noodzakelijk voor het verbeteren en behoud van de mond- en gebitsgezondheid bij patiënten met tandvleesaandoeningen. 

De gebruikelijke en bekende tandheelkundige behandelingen van reguliere tandarts praktijken zijn in het algemeen goed voor het grote publiek. Echter, voor patiënten die lijden aan parodontale problemen, zich in een complex behandelingsproces bevinden of implantaatbehandelingen hebben ondergaan, vergt een andere aanpak met betrekking tot hun mondgezondheid.

Een afdeling voor mondhygiëne in combinatie met parodontologie en implantologie: zijn er nog meer voordelen?

Volgens ons is het de ideale combinatie, onze expertises vullen elkaar goed aan. De kwaliteit en kennis van onze mondhygiënisten is groot – vooral op het gebied van de parodontologie. Dat betekent dat patiënten voor alle mondhygiëne behandelingen bij ons in goede handen zijn. Ongeacht de complexiteit van de benodigde zorg.

Uiteraard houdt de kliniek zich ook bezig met alle andere activiteiten die horen bij het vakgebied mondhygiëne. Denk aan voorlichting over voeding en mondgezondheid, cariës preventie, fluoride applicaties, gebitsreiniging, nazorgbehandelingen voor parodontologie, nazorg bij implantologie etc.

Voor behandelingen in onze mondhygiëne afdeling is geen verwijsbrief nodig.

Hoe voorkom je lange en gecompliceerde behandelingen?

Een vroege diagnose is een belangrijke voorwaarde voor succes. Een mondhygiëniste moet de problemen tijdig signaleren, de patiënt informeren en ervoor zorgen dat hij/zij de juiste behandeling krijgt. 

De diagnose moet worden gesteld op basis van zowel klinisch als röntgenologisch onderzoek. 

Bij ‘lichte’ gevallen van tandvleesaandoeningen kan reguliere tandheelkundige zorg door de  mondhygiëniste voldoende zijn. Tijdig herkennen en behandelen van beginnende Parodontitis is van cruciaal belang. De behandeling moet van hoge kwaliteit zijn. 

De behandeling duurt minstens 45 minuten en wordt grondig en professioneel uitgevoerd. Op deze manier kan de ziekteprogressie effectief worden gestopt. Echter, bij gevorderde gevallen moet naar een parodontoloog worden doorverwezen die bekwaam is in het diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen. 

Het is belangrijk op te merken dat het raadplegen van een specialist, de parodontoloog, u onnodige kosten kan besparen.